Voor de kust van Goeree en Voorne onder Maasvlakte 2 ontwikkelt Delta 21 een integrale oplossing voor waterveiligheid, natuurherstel en energieopslag. Deze integrale oplossing bestaat uit het aanleggen van een valmeer van ongeveer 50 vierkante kilometer op een afstand van ongeveer 6 km voor de kust van Goeree.
Het valmeer wordt aan de Noordzeekant omgeven door een buitenduin en aan de kant van Goeree deels door een binnenduin met in het zuiden een opening van ongeveer 7 km waardoor het water het valmeer in en uit kan stromen. De duinen worden aangeled met het zand dat bij het graven van het valmeer en de nieuwe vaargeul is vrijgekomen.
Het binnenduin heeft boven de zeespiegel een breedte van ongeveer 75 meter en het buitenduin een breedte van ongeveer 300 meter. Het valmeer wordt op een diepte van ongeveer 33 meter onder NAP gegraven waardoor het totale volume van het valmeer zo’n 1.100 miljoen kubieke meter zal bedragen. Dat is gemiddeld wat er in een week door de rijn wordt afgevoerd.
Tussen de opening in het binnen- en buitenduin worden 260 pompturbines van elk 20 Megawatt geplaatst. Hiermee wordt de energieopslag van 34 Gigawatt uur gerealiseerd.
Met de pompfunctie wordt het valmeer met behulp van overtollige windenergie leeggepomt van NAP -5 meter naar NAP -28 meter. Door het vullen van het valmeer wordt energie opgewekt door de turbinefunctie en stijgt het waterniveau in het valmeer van NAP -28 meter naar NAP -5 meter. Hierdoor wordt in totaal 34 Gigawatt uur aan energie opgewekt. Bekijk hier de samenvatting op YouTube.